۳۰
فروردین
۱۴۰۴
شماره
۵۸۶۹
عناوین صفحه
هگمتانه، گروه خبر همدان: سالها مسؤولان و مردم همدان پیگیر بازگشت ملک موقوفه شاهزاده حسین(ع) به نام «بانک ملی» واقع در مرکز شهر همدان بودند تا موقوفهای که از دوران طاغوت پهلوی به ناحق تصرف و در آن بانک ساخته شده است، به صاحب اصلی یعنی شاهزاده حسین(ع) برگردد و بقعه متبرکه بتواند از مهجوریت خارج شود.
در سالهای گذشته طراحان برای این آستان مقدس در صورت بازگشت موقوفه، طرحی را در نظر گرفته بودند تا به واسطه دری از بانک ملی بتواند به میدان مرکزی دسترسی داشته باشد و از این طریق زائران زیادی مرقد عموی بلافصل امام زمان(عج) را بشناسند و آن را مامن اسرار و راز و نیازهای خود بدانند و گردشگری مذهبی در همدان توسعه یابد.
همچنین صحبتها بر این بود که بانک ملی موقوفه متعلق به امامزاده به یک مرکز فرهنگی تبدیل شود تا شاهزاده حسین (ع) فضای بازتری برای برگزاری کلاسها و مراسمهایی در مناسبتهای مختلف داشته باشد اما متأسفانه اخیرا در اوج ناباوری، صحبت از فروش این ملک موقوفه به میان میآید.
گویا اینکه سالها تلاشهای صورت گرفته برای بازگشت ملک موقوفه و اخیرا حکمی که دادگاه بر موقوفه بودن آن داده است و شاهزاده حسین(ع) میتواند این ملک را از بانک ملی پس گیرد، بینتیجه بوده و بانک اصرار دارد ملک را از آن خود کند.
سالها و در طی جلسات مختلف قرار بر پس گرفتن ملک موقوفه امامزاده حسین(ع) از تصرف غیرقانونی بانک ملی بود تا این بقعه متبرکه از مهجوریت خارج شود. در این بین روزنامه هگمتانه نیز تلاش فراوانی کرد تا این امر محقق شود.
حدود دوهفته پیش بود که مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان همدان در گفتو گو با خبرنگار هگمتانه از فروش ملک موقوفه بانک ملی در راستای توسعه مکان مقدس شاهزاده حسین(ع) خبر داد.
تصمیم فروش موقفه به بانک ملی از چند ماه پیش گرفته شده
در این خبر که مستندات آن نیز در رونامه هگمتانه موجود است مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان اظهار کرد: طبق جلسهای که چند ماه پیش با حضور مسؤولان استانی و بانک ملی انجام شد، چون تخریب بانک ملی امکانپذیر نبود، مقرر شد زمین بانک ملی به قیمت روز براساس نظر کارشناسی به بانک فروخته و در عوض آن ملکی خریداری و توسعه شاهزاده حسین(ع) صورت گیرد. حجتالاسلام رضا حاجیزینالعابدینی با تأکید بر اینکه این تصمیم چندماه پیش گرفته شده اما زمانبر شدن آن به خاطر اخذ مجوزهایی از سازمان اوقاف و امور خیریه و مدیرعامل بانک ملی بوده است، گفت: در حال حاضر تصمیم بر این است که بانک جای خود بماند و تغییری در آن رخ ندهد و توسعه شاهزاده حسین(ع) به نحو دیگری باشد. مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان همدان با بیان اینکه در حال حاضر هیأت کارشناسی باید تعیینتکلیف کند که زمین به چه قیمت به بانک فروخته شود و بانک نیز مبلغ مورد نظر را پرداخت کند تا طرح توسعه شاهزاده حسین(ع) آغاز شود. وی خاطرنشان کرد: هیأت کارشناسی سه نفره متشکل از کارشناسان رسمی دادگستری هستند که در آن نماینده شاهزاده حسین(ع) و همچنین نماینده بانک حضور دارند و باید ملک را قیمتگذاری و ارزش آن را به بانک مبنی بر پرداخت مبلغ، اعلام کنند. مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان همدان با بیان اینکه بهترین نظر اداره اوقاف و امور خیریه این بود که بانک در اختیار شاهزاده حسین(ع) قرار گیرد و بتوانیم آن را تخریب کنیم تا جلوی شاهزاده حسین(ع) را برای ورود گردشگران مذهبی و زائران باز کنیم گفت: با توجه به شرایط موجود این امکان وجود نداشت و از آنجا که با فروش بانک طرح توسعه قابلیت اجرایی بیشتری مییافت، آخرین تصمیم این بوده است.
مردم مخالف فروش موقوفه
در پی انتشار این خبر و گزارشهای میدانی خبرنگار روزنامه هگمتانه موج اعتراضاتی در شهر به فروش این موقوفه آغاز شد و مردم گلایهمند بودند که هم باید جلوی این مسأله گرفته شود و هم به روشهای مختلف کاری کرد که این آستان از بنبست غربت خارج شود.
مردم همدان با صحبتهایی که طی چند نوبت در روزنامه هگمتانه داشتند، به مسأله فروش ملک موقوفه واکنش نشان دادند و خواستار جلوگیری از وقوع این اتفاق بودند، آنها تأکید داشتند که فضای بانک ملی باید حفظ شود و این ملک موقوفه متعلق به شاهزاده حسین(ع) به خود آن امامزاده برگردد.
تعدادی از شهروندان خواستار حفظ بنای بانک ملی و تبدیل آن به یک مرکز فرهنگی برای شاهزاده حسین(ع) و نیز ایجاد مسیر ارتباطی از سمت میدان مرکزی به این امامزاده در راستای فراهم شدن زمینه شناخت مرقد مطهر عموی امام زمان(عج) شدند و آن را نافی ثبت منظر تاریخی هگمتانه تا همدان ندانستند.
با فروش موقوفه موضوع در بنبست بودن امامزاده باقی میماند
حجتالاسلام احمدحسین فلاحی، نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی نیز در این خصوص واکنش نشان داد و گفت: وقتی ملک موقوفه به بانک فروخته شود، موضوع بنبست بودن و قطع ارتباط امامزاده از سمت میدان مرکزی همچنان باقی خواهد ماند و اتفاق جدیدی در توسعه نمیافتد.
قائممقام مدیر حوزه علمیه استان همدان نیز در این خصوص گفت: بانک آورده معنوی ندارد و اگر تخریب شود و معماری اسلامی ایرانی فاخر برای آن دیده شود، چهره میدان مرکزی از یک مجموعه دهها برابر بیشتر ارتقا مییابد و رویکرد معنوی و فرهنگی پیدا میکند.
حجتالاسلام سید سعید بطحائیان با اشاره به اینکه تأکید ما بر ماندن بانک ملی برای شاهزاده حسین(ع) است و در بین مسؤولان نیز این موضوع را مطرح و مطالبه خواهیم کرد افزود: میطلبد مردم نیز مطالباتی داشته باشند و این فضا بماند، ضمن اینکه اگر پولی هم بابت فروش بانک داده شود، معلوم نیست آن اتفاقات مورد نظر برای شاهزاده حسین(ع) بیفتد.
وی گفت: این امامزاده ظرفیت کمنظیری است که میتواند همدان را به قطب زیارتی تبدیل کند.
همچنین آزادجو و مهدویراد به عنوان دو نفر از اعضای هیأت امنای شاهزاده حسین(ع) در گفتوگو با هگمتانه از این تصمیم اوقاف ابراز ناراحتی کرده و خواستند که مسؤولان همدان نظیر نمایندگان مجلس، استانداری، فرمانداری و اعضای شورای شهر به این مسأله ورود کنند و با بازپسگیری ملک موقوفه این امامزاده فضای فرهنگی و مذهبی این آستان مبارک را گسترش دهند.
اوقاف پاسخگو باشد
در ادامه این اعتراضات نماینده ولی فقیه در استان همدان و نماینده مردم همدان در مجلس خبرگان رهبری نیز واکنشهایی به این خبر نشان دادند. آیتالله شعبانی خواست که اوقاف در این خصوص پاسخگو باشد و گفت: این ملک مسأله شرعی داشته و فروش ملک وقفی به این سادگی نبوده و نمیشود ملک موقوفه را به بهانه یکسری مباحث به فروش رساند.
فروش این موقوفه باید از دفتر مقام معظم رهبری استفتاء شود
آیتالله سید مصطفی موسوی اصفهانی نیز در این خصوص گفت: این موضوع مهم باید از دفتر مقام معظم رهبری استفتاء شود و با توجه به اینکه ملک فعلی بانک ملی موقوفه است بررسی شود که آیا واقعا نیازی به توسعه امامزاده هست یا خیر؟
اعتراضات به فروش موقوفه به فضای مجازی هم رسید
در ادامه این قضایا، خبر شوکهکننده فروش ملک موقوفه متعلق به شاهزاده حسین(ع) به بانک ملی بازتاب زیادی را در رسانهها و فضای مجازی به دنبال داشت.
در واقع موضوع فروش موقوفه شاهزاده حسین(ع) به بانک ملی همه را شوکه و به نوعی نگران کرده است و اخیرا این مسأله در فضای مجازی به شدت داغ شده است به نحوی که پس از بازتاب این خبر در کانالها و گروههای مجازی روزنامه هگمتانه و سایر رسانهها، تعدادی از کاربران فضای مجازی در استان همدان به این مسأله واکنش نشان دادند و خواستار جلوگیری از فروش ملک موقوفه شدند.
تعدادی از این کاربران شبکههای اجتماعی از مردم و نمایندگان مجلس و دیگر مسؤولان خواستهاند که جلوی این اتفاق گرفته شود و اجازه فروش بانک ملی را ندهند و زمین موقوفه به شاهزاده حسین(ع) برگردد.
یکی از این مخاطبان در این خصوص اینطور گفت «حقیقتا از این خبر بهتزده شدم، بانک ملی قبل از انقلاب به صورت غیرقانونی ساختمان وقفی متعلق به شاهزاده حسین(ع) را تصرف کرده و در برابر همه پیگیریها مقاومت کرده، حالا که پس از طرح دعوی در دستگاه قضایی محکوم شده، جناب مدیرکل اوقاف، خبر از فروش آن میدهد».
دیگری نیز اشاره داشت: مردم همدان نگذارید چنین اتفاقی بیفتد، حجم تناقض را ببینید، ملک وقفی امامزاده را بفروشیم که توسعهاش بدهیم!
کاربری گفته بود "آقا این تیتر واقعیه؟، واقعا مغزمان رگ به رگ شد!!!
یکی از کاربران نیز اینطور به این مسأله اشاره کرده بود " آیا عواید حاصل از اجاره این ساختمان به بانک ملی کفاف هزینههای توسعه امامزاده را نمیدهد؟، آیا طرح شکایت و گرفتن اجاره نیم قرن تصرف(در صورت صحت ماجرا) کفاف هزینه را نمیدهد، آیا شرعا مجاز به این کار هستیم؟"
و مواردی از این قبیل توئیت، پیام، استوری و پستهایی که همگی حکایت از ناراحتی مردم همدان از این تصمیم دارد.
امام جمعه همدان: فروش ملک شاهزاده حسین(ع) به بانک ملی فعلا یک پیشنهاد است
روز گذشته نیز نماینده ولی فقیه در استان همدان در اجلاس استانی نماز در سالن شهدای استانداری گفت: فروش ملک شاهزاده حسین(ع) به بانک ملی فعلا یک پیشنهاد است و باید بر اساس اقتضائات تصمیمگیری کرد، البته ممکن است روزی این ملک موقوفه به بانک فروخته شود ممکن است هم نشود.
آیتالله حبیبالله شعبانی درباره مسأله فروش بانک ملی دور میدان امام(ره) که متعلق به شاهزاده حسین (ع) است توضیح داد: شبههای در شهر مطرح شده که قرار است این ملک به بانک مرکزی ملی فروخته شود، همان طور که میدانید برای حل مشکل امامزاده پیشنهادات بسیاری مطرح شد که یکی از آنها فروش بانک ملی و تبدیل آن به احسن بوده تا در اختیار توسعه امامزاده قرار گیرد.
وی تأکید کرد: این موضوع فقط در حد یک پیشنهاد است که هنوز اتفاق نیفتاده چراکه همه مسؤولان مرتبط و هیأت امنا و... باید درباره آن نظر قطعی و تخصصی دهند.
شعبانی گفت: باید بر اساس اقتضائات تصمیمگیری کرد، البته ممکن است بنا به اقتضاء روزی این ملک به بانک ملی فروخته شود ممکن است هم نشود، اگر به این نتیجه برسیم که این اتفاق نیاز است یا از نظر اقتصادی به نفع امامزاده باشد باید مجوز شرعی آن نیز دریافت شود، در هر صورت هنوز تصمیم قطعی گرفته نشده است.
اوقاف با انتشار بیانیهای عقبنشینی کرد
تاکنون فروشی در ملک شاهزاده حسین(ع) صورت نگرفته است
همچنین پس از گذشت دو هفته از انتشار خبر فروش موقوفه و گسترش اعتراضات شهروندان، اداره کل اوقاف و امور خیریه همدان طی بیانیهای عقبنشینی و اعلام کرد تاکنون هیچ فروشی در ملک شاهزاده حسین(ع) انجام نشده و در صورت اتخاذ تصمیم با دریافت نظر کارشناسان اطلاعرسانی خواهد شد.
متن کامل این بیانیه را به نقل از فارس میخوانید.
بسم الله الرحمن الرحیم
محضر مردم شریف و ولایت مدار همدان سلام علیکم
ضمن آرزوی قبولی عزاداریهای شما سروران ارجمند در ایام شهادت بانوی دو عالم حضرت زهرا سلامالله علیها و با احترام، پیرو مطالب منتشر شده در فضای مجازی مبنی بر فروش زمین متعلق به آستان مقدس شاهزاده حسین علیهالسلام به بانک ملی ایران بدین وسیله به استحضار شما سروران ارجمند میرساند همواره تعیین وضعیت این زمین مورد توجه و خواست علما مسؤولین و مردم ولایی بوده که در همین راستا جلسات متعددی با حضور مسؤولین کشوری و استانی تشکیل و مقرر شد راهکارهای عملی در خصوص تعیین تکلیف آن و احقاق حقوق این امامزاده واجبالتعظیم بررسی و بهترین راهکار مبنای عمل قرار گیرد.
یکی از راهکارهای پیشنهادی تبدیل به احسن آن (فروش) بوده که مقرر شد این پیشنهاد نیز مانند دیگر راهکارها مورد بررسی قرار گیرد، لذا به استحضار مردم متدین و دغدغهمند همدان میرساند تاکنون هیچگونه فروشی در این ملک صورت نگرفته و تصمیم نهایی در خصوص هیچ یک از راهکارهای ارائه شده از جمله راهکار فروش اتخاذ نشده است.
بدیهی است در صورت اتخاذ تصمیم با اخذ نظر کارشناسان و صاحبنظران مراتب به نحو مقتضی به استحضار شما عزیزان خواهید رسید.
در پایان از همه عزیزان دغدغهمند و پیگیر حقوق این امامزاده واجبالتعظیم تشکر و قدردانی به عمل میآید.
گفتنی است روزنامه هگمتانه این آمادگی را دارد که در تحریریه خود پذیرای مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان بوده و آخرین اخبار در خصوص آستان مقدس شاهزاده حسین(ع) را خدمت همشهریان عزیز اطلاعرسانی کند.